dinsdag 5 mei 2009

Özdemir

"Als de dader maar geen moslim is, gaat door ons heen" Trouw 5-5-9 pg 24

Wat er echt in je binnenste omgaat, kom je op de meest vreemde en onverwachte momenten tegen. Het confronteert je dan en je leert je zelf kennen. Vanochtend had Cildar Özdemir weer een prachtige column in de Trouw (pg 24) waarin ze voelbaar beschrijft hoe ze haar buurvrouw verder "integreert" door haar meer bekend te maken met ons fenomeen Koninginnnedag. Zo vrij, zo open, zo direct, zo vriendelijk en dus samen met haar buurvrouw "het drama van Apeldoorn" beleeft. Beide vrouwen hopen dan:"als de dader maar geen moslim is".

Nou, ik denk dat ze niet de enige waren. Het heeft al zo'n impact dat dit op deze manier gebeurde, dat je het onze samenleving niet gunt, dat dit door een moslim was gebeurt. Of het nu wel of niet met haar/zijn geloof te maken zou hebben, dit was niet te hopen.

Aan de andere kant is het toch te gek. Een niet moslim autochtoon "mag" wel in een verkeerde gedachte schieten en iets helemaal fouts doen, maar onze samenleving is blijkbaar nog zo fragiel, dat als dit een moslim gebeurt, zonder dat dit vanuit haar/zijn geloof voortkomt, dan dreigt er een samenlevingsontploffing.

We hebben nog veel werk samen te doen om de ultieme kracht en het ultieme plezier te halen uit onze zo mooi divers opgebouwde samenleving. We zijn al op weg, maar laten we SAMEN blijven bouwen aan een ontspannen samenleving waar ieder zichzelf kan zijn onder de voorwaarde dat zij/hij zich wel aan de basis afspraken houdt.

Geen opmerkingen: